Соків українці споживають усе менше. Торік виробництво натуральних скоротилось на 6 %. До 277 тисяч тонн. На такі продукти у населення коштів не вистачає. Бо дорожчають. Стримувати ціни заводи не можуть. Не компенсують збитків.

Українці почали менше пити соків. У середньому споживають 11 літрів за рік. Вп'ятеро менше, ніж у Європі. Тож заводи скорочують виробництво. Власне напої роблять з концентратів. Екзотичні або цитрусові - імпортують. Вони – не дешеві.

Катерина Васіна, аналітик аграрного ринку: "Начали производить нектары. Часть сокового вещества от 20 до 50%. Все остальное – это вода, сахар, лимонная кислота. Да, он дешевле значительно. Есть возможность экономии. Но потребление таких соков не для всех интересно"

Бо ті, хто слідкує за здоров’ям – вживають натуральні соки. Найбільше - томатний. Ці підприємці стверджують: їхня продукція – зі справжніх помідорів. За трилітрову банку просять 15 гривень. Гурт - трохи дешевше.

Сергій Фесюн, керівник напрямку з продажу соків: "До кінця цього року, а можливо й наступного року ціна буде такою. Купують оптові покупці навіть для дитячих садків. В місяць у середньому взимку продається біля тисячі банок".

Виробляють овочеві соки й одесити. Городину вирощують самі. На 3-х тисячах гектарів землі. Врожай торік був дуже добрий. Отже, зростання цін на продукцію їм якось вдалось стримати. За літр морквяного правлять 5 гривень.

Сергій Зенич, представник компанії, що виробляє соки: "У нас, конечно, есть динамика цены. Мы поднимаем цену на продукцию, если на неё есть большой спрос. Если есть куда и потребитель готов платить чуть больше. Но мы пытаемся поставить самые низкие цены".

А ось на свіжих фрешах населення економить. у 2011-му попит зменшився на 20-30 %. Щоправда, ті в кого кошти є – у задоволенні собі не відмовляють.

"Яблука, морква та цитрусові. Саме із цих вітамінів найчастіше готують фреші. Приміром, щоб отримати склянку такого знадобляться 2-3 невеликі яблука та морква. В кафе така смакота коштуватиме від 12 гривень"

Утричі дорожче - фреш із лайму. Дуже популярний сік із паростками пшениці. За 30 міліграмів напою доведеться викласти 27 гривень.

Катерина Загребельна, менеджер з реклами компанії, що виготовляє фреші: "Это как такая маленькая cgдоза здоровья. Люди пью, натощак. Он очень полезный. Его смешивают с овощными соками. Особенно часто с морковным. Очень интересный и необычный вкус у него".

Серед найдорожчих – гранатовий. Фахівці кажуть: літр натурального коштуватиме 250 гривень. Це у кафе. Якщо купувати на ринках – буде дешевше. Його там теж зроблять просто на ваших очах.

Фоторепортаж: Как делают гранатовый сок

Давід Канкава, продає гранатовий сік: "Это зависит от граната. Сколько он будет стоить. Сейчас гранаты стоят по 35 гривен за килограмм, можно и покупать. И выдавить натуральный сок. Сделать все хороше".

Виробники соків усі надії покладають на ЄВРО-2012. Сподіваються, під час чемпіонату, попит на напої в Україні збільшиться. Їх вартість теж. Експерти кажуть: до кінця року продукція може подорожчати мінімум на 10 %.

Теги: производство экономика стоимость сок фрэш
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 1452