Грузія домагатиметься, аби символ національного виноробства - глечики-квеврі включили до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Адже цими глиняними виробами користувалися ще вісім тисяч рок ів тому. За їх допомогою і сьогодні роблять вино. Квеврі нагадають амфору без ручок із шаром воску усередині. Його закопують у землю, закриваючи кришкою.

Джон Вундермен, винороб: "Переваги вина з квеврі у тому, що під час його приготування використовують природну температуру землі. Таким чином, виноробам не потрібно додатково охолоджувати чи опалювати приміщення. Земля дає вам виноград, ягоди ви їх поміщаєте назад у землю, а потім ця ж земля дає вам вино. Усе природно".

Часом квеврі сягають двох метрів заввишки. У таких посудинах можна зберігати по кілька сотень літрів вина. Напої з них мають неперевершений смак. Учені стверджують, що ця старовинна грузинська технологія - найкраща у світі.

Теги: юнеско грузия культура крерви
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 759