В українців триває масляний тиждень. Останні сім днів перед початком Великого посту завжди були для наших предків святкові. У цей час годилося добряче веселитися, адже у наступні 40 днів розваги забороняли. Традиція гучно відзначати кінець зими прийшла до нас від наших предків язичників, які раділи настанню весни й відродженню природи. Під час Масниці прийнято влаштовувати різні забави, найвідоміша з яких "колодки", сенс її зводився до покарання парубків, які не наважувались одружуватись.

Людмила Столярчук, етнограф центру "Мамаєва Слобода": "І з цією колодкою… її не мали право знімати. І треба було її тільки відкупити, щоб бабський тиждень дівчата святкували дуже весело. Чекали, як же відкуплять цю колодку".

На Масляну або Колодія часто ходили в гості й частували один одного. Господині готували багато млинців, аби вистачило на всіх, хто завітає. Їх робили з різних видів борошна і із різними начинками. Кожна жінка мала власний рецепт, який тримала в секреті.

Протягом Масляної млинці пекли від понеділка і до масної неділі. Їли їх з варенням, медом або сиром. М`ясо в ці дні вже не вживали, на відміну від молочних продуктів. Саме через це Масляну ще називали сирним тижнем. До речі, дослідники вважають, що традиція пекти млинці прийшла до нас із Росії.

В українців головною стравою на Колодія були вареники.

Вареники для українців - дуже давня страва, яка з одного боку символізувала місяць, а з іншого - вагітну жінку й продовження роду. Тож не дивно, що вони були в пошані під час багатьох свят.

Ірина Морозюк, етнограф центру "Мамаєва Слобода": "Борошно було звичайне пшеничне. Разом з тим додавалися яйця, вода, сіль, могли і масло додавати. Насправді в кожного регіону України був свій рецепт. І кожна господиня мала свої тонкощі приготування".

Галина Олійник, ст. науковий співробітник музею І. Гончара: "Вареники найрізноманітніші. Центральна Україна - це великі такі вареники, Полтавщина - як будиночки. Тісто саме майже як бісквіт. Галичина, Західна України – це начинка, де є сир з картоплею з підсмаженою цибулькою, але вже без сала, без прошарку м`яса".

Утім, сирний тиждень - це не лише розваги і багато їжі. Християни намагаються увійти у Великий піст без тягаря образ на серці. В останній день Масниці зазвичай просять пробачення у рідних, сусідів та друзів. Тому останню неділю перед Великим постом ще називають прощеною.

Юлія Шост, Валерій Гомон, Адрій Ярковий - телеканал UBR.

Теги: праздник традиции масленица
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 1191