На прилавках українських магазинів з"явилися продукти із новим маркуванням. У Дерспоживстандарті кажуть: знак покликаний підтримати вітчизняного виробника та вказати споживачеві на натуральні продукти. Право наклеїти таку емблему на свій товар поки що отримали лише 10 підприємств.

Тетяна Наконечна, журналіст: "Ви їх не бачите, а вони є - знаки маркування на продуктах харчування. Ось тут два, а на цій упаковці цілих 5. Втім, угледіти - це ше півбіди, а от що означають ці знаки? Запитаємо у людей, чи знають вони, а головне, чи довіряють інформації на упаковці.

Пишуть навіть там, де ГМО апріорі бути не може, наприклад - на пачці солі чи пляшці мінеральної води, бо того вимагає закон, каже експерт із сертифікації Олександр Вержиховський. Ми попросили його пояснити, що ж означають емблеми на упаковках, і чи можна їм довіряти.

Олександр Вержиховський, експерт із сертифікації продуктів харчування: "Тут вказано, що даний продукт виготовлено відповідно до ДСТУ. Це означає, що виробник керувався державним стандартом, тут вказаний номер цього стандарту, також рік прийняття."

Позначка "відповідає ГОСТу" - це радше маркетинговий хід, кажуть експерти. Виробник намагається викликати ностальгію за якістю часів Радянського Союзу. Якщо на етикетці є знак ТУ - це вказує на те, що виробник дотримувався лише технічних умов, які, власне, сам і встановив. Відтак, споживачеві ця інформація недоступна. Емблема ІСО означає, що тестують не лишЕ готовий продукт, а контролюють його якість на кожному етапі виробництва. Підприємство, яке бажає мати такий знак на своєму товарі, мусить пройти низку перевірок.

Олександр Вержиховський, експерт із сертифікації продуктів харчування: "Такий виробник звертається до сертифікаційного органу. цей орган призначає аудит, перевіряєтьється, чи дійсно всі ланки виробництва відповідають тим вимогам, які прописані і якщо немає ніяких зауважень, таке підприємство сертифікується"

Днями на продуктах харчування з’явиться нова емблема з написом "З турботою про українське". Клеїти її дозволять лише на товари вітчизняного виробництва, які відповідають вимогам ДСТУ.

Владислав Гончаренко, голова Укоопспілки: "Если это молоко, то это молоко, а не пальмовое масло, если это мясо, то это мясо. Информационная поддержка для нашого покупателя. Как в Советском Союзе был знак качества. Помните?"

Проект соціальний. До нього може долучитись будь-яке підприємство харчової промисловості. За лабораторні дослідження платитиме виробник, тож витрати можуть закласти в ціну товару.

Сергій Орєхов, голова Держспоживінспекції: "Контролировать будет испекция по защие прав потребителей, потому что у них в фукциях заложено контролировать стандарты, госты, ТУ, а производитель сам заинтересован сдать свою продукцию на лабораторное иследование, получить документи"

Маркувати свою продукцію зобов’язані усі виробники. Чи відповідає вона вказаним вимогам - це вже на совісті підприємця. Щоб отримати детальнішу інформацію - шукайте на упаковці трилисник. Цифри під ним вкажуть на сертифікаційний орган, на сайті якого можна знайти документальне підтвердження якості. Тетяна Наконечна, Володимир Февчук, Юрій Шульга, телеканал UBR.

Теги: продукты питания гост маркировка продуктов
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 2627