Україна стала однією з органічних житниць світу. Ідеться про харчі, вирощені без використання пестицидів та іншої синтетичної чи модифікованої начинки. Екологічно чисті продукти у нас виробляють, але на стіл до співвітчизників вони потрапляють рідко. Майже все експортують - на здоров’я іноземцям.

В еко-маркетах продукти принаймні вдвічі дорожчі, ніж у звичайних магазинах. Приміром, локшина органічного виробництва коштує 30 гривень. Чи не увесь асортимент імпортний. Насправді, екологічно чисті харчі в Україні виготовляють, але співвітчизники їх майже не бачать.

"За те 10 лет, которые мы тестируем продукцію, у нас не очень часто органика встречалась. Это было на самом деле около трех тестирований из более 400", - згадує експерт зі стандартизації Валентин Безрукий.

Річ у тім, що іноземці охоче купують в українських фермерів органічну сировину. Потім фасують, перепаковують у сусідніх державах і продають готове з поміткою "Зроблено в ЄС". Звісно - дорожче. Щоб у наших крамницях було вдосталь вітчизняного та органічного, потрібен передусім закон, а далі ще три роки, аби він запрацював, нарікають прихильники корисних продуктів.

"Нам не цікаво, в першу чергу, побачити папірець. Нам важливо знати, що він безпечний. Більше того, що це якісний продукт. Варто зауважити, що коли ми говоримо про сертифікацію, ми фактично у всіх випадках посилаємося на європейські стандарти", - пояснює представник органічного руху Євген Милованов.

Досі в українських законах відсутнє чітке визначення екологічно чистих продуктів. Тож у нашій державі сертифікат якості отримати неможливо. Тому фермери звертаються до європейських країн. Щоб видати такий документ, євроекологи перевіряють усе - від ґрунту до процесу обробки продукції. А ось жителю Київщини Костянтину жодні сертифікати не потрібні. Городину вирощує виключно для власної родини. І високу якість гарантує.

"Ми цим дуже задоволені. Здоров’я дітей насправді дорожче. Оскільки, навіть те, що продають у наших мережевих магазинах, воно не дуже доброї якості. І явно відчувається, що там використовуються певні гормони", - каже заміський житель Костянтин Загородько.

Чисті продукти на столі українців, назагал, вирощені власними руками. Фермери ж відправляють свій товар на експорт. А доки на законодавчому рівні не визначили, що таке "органічні продукти" - немає і чіткої системи стандартів та маркування. Хоча в Україні вже існує понад 140 господарств, де фактично застосовують органічні методи господарювання. А продукцію сертифікують, згідно з вимогами ЄС. Розповідає телеканал UBR.

Теги: ес ubr экологически чистые овощи
Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 784