Копчена, варена, смачна – але невідомо з чого зроблена. Від асортименту ковбас на полицях магазинів очі розбігаються. Попри те, що деякі фахівці лякають співвітчизників, мовляв, платимо за м'ясний продукт, а те, що купуємо, чи не з туалетного паперу. У Держспоживінспекції заявили: майже 97 % ковбасних виробів у державі містять синтетичні речовини. Які законодавством заборонені. Щоб продукція припала до душі споживачеві та мала гарний вигляд – додають у неї різноманітну хімію. На кшталт підсилювачів смаку, консервантів та барвників. Експерти стверджують: Європа пережила це ще 20 років тому.

Дивіться також: Піст постом, а свинина стрімко дорожчає

Наталія Притульська, президент Всеукраїнської федерації споживачів: "У нас дуже багато фактів зловживань по відношенню до м’ясних продуктів та ковбаси зокрема. Ковбаса, це взагалі такий дуже вигідний продукт для фальсифікації, для підробки, для зловживань. Тому, що це фаршевий продукт. І в ці фарші можна вкладати бог знає що".

Тим часом у Європі – виробники хитрувати побоюються. Бо підприємства просто закриють. У нас - несумлінні бізнесмени у кращому разі відбуваються штрафами.

Торгувати вареною ковбасою, курятиною і цукром стане невигідно

Валентин Безрукий, фахівець центру незалежних експертиз: "Понимаете, для того, чтобы изготавливать качественную продукцию, должны быть экономические условия. Которые, способствуют тому, чтобы выгодно было делать именно качественную продукцию. А во-вторых, и это нужно не забывать, что государство отвечает только за безопасность. За качество не отвечает государство. И оно же не контролирует качество продукции".

Щоправда, ті, хто працює на совість - все таки теж є. Аналітики констатують: якість ковбас порівняно з 2005-2007-ми роками значно поліпшилась. Ось тільки, продукцію за стандартом "ДСТУ" виготовляють щонайбільше 15 % процентів заводів. Це не офіційна статистика. Адже за державними нормами вона виходить "золота". І населення її купує менше.

Вітчизняна ковбаса - суцільний обман - ВІДЕО

Єлизавета Святківська, аналітик аграрного ринку: "Виходячи із того переліку сировини, що там закладається, це і вищого сорту свинина напівжирна. Яловичина, першого та вищого сорту. Тобто вже в цю ціну не впишешся. Тобто, якщо продукція більше 65 гривень і написано, що це ДСТУ , то в принципі, підстав не вірити немає".

Найпопулярніший ціновий сегмент - 45-50 гривень за кілограм ковбаси. Зроблена вона зазвичай зі свинини другого сорту, курячого фаршу, шкурок та емульсій. Фахівці радять придивлятись і до кольору продукту. Якщо відтінок червоного – в складі є Яловичина. Якщо білий – це птиця. А ось попит на ковбасу останні декілька років стабільний. З’їдаємо її за рік близько 300 тисяч тонн. Щоправда, якщо рахувати з домашньою, яку продає населення на базарах – то вийде приблизно 420 тисяч тонн. Імпортуємо ковбаси небагато. Бо закордонна - дорога. І масовому споживачу не по кишені.

Наталія Яровенчук, Сергій Коренєв, Андрій Ярковой, телеканал UBR.

Теги: мясо продукты питания колбаса
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 2106