В Україні знову популярний ріпак. Посівні площі у 2012-му перевищують торішні втричі. А зібрати планують приблизно 750 тисяч тонн. Більшість експортуватимуть до Європи. Там з нього роблять біопаливо. В Україні подібний досвід тільки починають переймати. Поки практичність такого пального доводять вітчизняні науковці.

Дешево та корисно - так вітчизняні науковці характеризують біопаливо. Літр такого продукту може коштувати від 3 до 7 гривень. Дослідники стверджують, додаючи щоразу третину палива натурального походження до звичайного дизельного, водії змогли б не тільки зекономити, а й зменшити викиди токсичних вихлопних газів.

Володимир Семенов, доцент Вінницького Національного аграрного університету:"При работе двигателя снижается выброси СО, выбросы углеводорода СН и твердые частицы или сажа. При этом в несколько возрастает оксидов или окисов азота, но это можна изменить".

Аби довести це на практиці науковці Вінницького аграрного університету придбали спеціальну установку, яка робить пальне. Отримують його зі звичайної ріпакової олії, що проходить три етапи фільтрації. Проте за допомогою такого механізму нетрадиційний вид палива можна виготовити не тільки з ріпаку.

Павло Лобанов, завідувач лабораторії з біоенергетики ВНАУ: "Установка, можно так сказать, всеядная. Она может производить биодизель как из рапсового масла, из подсолнечного масла, из масел технических, которые по своим потребительским качествам не дотягивают до категории пищевых".

Та економити на бензині взимку навряд чи вдасться. Ріпакове біопальне - не морозостійке. За температури мінус п’ять воно починає згущуватися. За ще нижчої – замерзає.

Теги: топливо авто промышленность бензин биотопливо
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 1390