Морква, буряк, цибуля чи картопля з вітчизняної грядки можуть приносити фермерам гарні прибутки. А держава здатна заробляти на овочевій продукції свої мільярди. Щоправда, за умови поліпшення якості врожаю.  Так кажуть аналітики. Бо поки, левова частка городини вирощується не у професійних господарствах. А в населення. Тож, потратити на світовій ринок - складно. Як наслідок - зараз овочі вивозимо переважно до росіян. Європейці їх купувати не хочуть.

Ігор Стрелюк, аналітик аграрного ринку: «Була спроба продавати в нас кавун. Його продавали в Швецію та Польщу. Але це такі були, скажімо, просто спроби. Українська продукція на сьогодні не відповідає європейській якості. А по-друге – Європа не потребує української продукції для себе.»

Європейські споживачі хочуть бачити красиво запаковану продукцію. А ось фасують та калібрують наші виробники – переважно вручну. Обладнання – дороге. Приміром, спеціальна машина коштує від 30 до 300 тисяч євро. До того ж, щоб продукти не псувалися, їх потрібно охолоджувати відразу після збирання. А, щоб збудувати холодильник на тисячу тонн – треба вкласти 60-70 тисяч доларів.

Олександр Гурицький, директор Центру аграрних технологій: «Якщо ці правила порушуються, то якість суттєво втрачається. Якщо зайдете в наші магазини і подивитесь на українську продукцію, яка лежить – вона в супермаркетах досить низької якості. Тому що не дотримуються ланцюгу, тому що супермаркети також економлять на закупках. За рахунок порушення температурних режимів»

Щоправда, інвестувати величезні гроші виробники поки не поспішають. Не впевнені, що швидко їх повернуть. Експерти розповідають: у 2010-му та на початку 2011-го  овочі у середньому коштували від 8 гривень за кіло. А собівартість була до 70 копійок. Отже, збудувати склад для зберігання та купити обладнання можна було майже за рік. Та ніхто не поквапився. ЦьогорІч ситуація інша.

Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 997