Він лікує від багатьох хвороб та дорожчати, принаймні найближчим часом – не буде. Меду пасічники цьогоріч зібрали достатньо. Українці наїдяться, а ще – турків, американців, білорусів, німців та поляків смакотою нагодуємо.

Його називають "рідким золотом". Бо є справжньою скарбницею вітамінів. Якщо з"їдати щодня по ложці меду – взимку жодна хвороба не підкосить, упевнений пан Юрій.  На Київщині чоловік має пасіку – 50 бджолиних сімей.  Розводить рій вже 40 років. Каже, у 2012-му пасічники розраховували на неврожай.  Бо в літню спеку цвітіння акації погоріли.  Утім, його бджілки корисної смакоти все-таки дали  достатньо.

Корисно знати : 8 причин есть мёд каждый день

Юрій, пасічник : "Среднестатистическое по Украине считается если от 2 семей бидон это хорошо.  Но если бы мы получали бидон, то мы бы просто не выжили. Поэтому, для того, чтобы получать мед нам нужно подвозить его к медоносам. Естественно, себестоимость от этого очень большая, вы ж сами знаете, что горючее сейчас стоит очень дорого".

Відтак, літрова баночка продукту на ринку зараз по 60-70 гривень. Дорожчати не буде, каже пан Юрій. А ось переробникам пасічники мед здавати не поспішають. Бо ті за літр дають усього 12-20 гривень. Витрати на виробництво - більші.

Читайте також : Мед как уникальный природный целитель

Юрій, пасічник : "Улей чтобы купить это 700-800 грн. Пчелосемья  - это рамка 200 грн, если на 10 рамок семью покупаешь это уже 2 тысячи гривен. Медогонка если в советские времена она стоила 35 грн, то сейчас она стоит 1 200 гривен".

Левову частку меду в Україні виробляють одноосібники. Утім, підприємства  - теж є. Аналітики кажуть: щороку продукту виготовляємо десь 60-100 тисяч тонн. Трохи ще й експортуємо. До Туреччини, Білорусі, Росії, Німеччини та Польщі. У 2011-му вивезли близько 10 тисяч тонн. Цьогоріч буде на 5 тисяч тонн більше. 

Польза и вред меда

Богдан Тимків, аналітик аграрного ринку :  "Україна і в США теж нарощує експорт меду, він може скласти до тисячі тонн в цьому сезоні. Однак, цей ринок для нас є високо конкурентним, тому що і Південна Америка і також зараз нарощує виробництво меду країни Азії".

За кордоном якістю українського меду задоволені.  А ось з товаром на внутрішньому ринку деякі виробники "махлюють".

Юрій, пасічник : "Для того, чтобы расфасовать им в вот такую посуду, они берут его разогревать и разливают. А при температуре больше 10 градусов, если разогреть мед  он свои свойства терцет".

Сладость и боль. Тайны профессии пчеловода

Пасічники кажуть: у цей час справжній мед –  дуже густий, та зацукровується.  Рідкий та прозорий може бути тільки акацієвий.

Теги: украина агро експорт
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 4556