Навіщо платити більше? Подумали в одному з ресторанів Нью-Йорка, та вирішили максимально оптимізувати витрати на робочий процес. На даху закладу створили невеличку ферму, і тепер там вирощують 60% продуктів, які використовують для приготування страв.

Джон Муні, власник ресторану: «Це чудово! Ми, по суті, знайшли застосування для мертвої площі. На даху будівлі ніхто не купить ділянки і не почне на ній нічого будувати. Ми, натомість, працюємо усі разом і більше не залежимо від постачальників харчів».

На даху ресторану встановили шістнадцять гідропонних систем і 25-літровий резервуар із водою. Цей пристрій має таймер, тож полив рослин вмикається автоматично, у заздалегідь запрограмований час. Узимку, співробітники закладу вирощують тут капусту та цибулю. А влітку – томати і полуниці. Є деякі культури, яких виростити на власній фермі не можна. Приміром, картоплю або кукурудзу. Утім, принцип роботи «із грядки на стіл» економить ресторану чималі кошти, кажуть в адміністрації.

Джон Муні, власник ресторану: «Такий заклад, як у мене, щомісяця лише на овочі витрачає від шести до восьми тисяч доларів. Може бути й більше, через неврожай і дефіцит ти х чи інших продуктів. Зараз нам удається заощадити до сімдесяти відсотків цієї суми».

Цей ресторан відкрився лише рік тому. А клієнти вже в черги шикуються, аби поласувати стравами, які тут подають. До того ж, його власник уже отримав кілька дзвінків із Франції та Німеччини з пропозиціями розвинути свій бізнес у мережу таких закладів за кордоном.

Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 809