Без яєць нікуди. Цього року українські виробники забезпечать на 18 відсотків більше продукту, ніж минулого, прогнозують експерти. А це близько 17 мільярдів штук. Майже півмільярда піде на експорт.

Олександр Бакуменко, голова правління асоціації «Союз птахівників України»: «Но это тоже мало надо значительно больше вывозить, потому что наша задачя наращивать объёмы производства. А так, как на внутреннем рынке покупательная способность низкая населения, то часть продукции надо реализовывать.»

Україна постачає яйця у країни Африки, Азії та СНД. Зазіхають іще й на членів Митного союзу. Кажуть, наша продукція дешевша.

 Алла Мельничук, головний бухгалтер комбікормового заводу: «Здешевлення йде за рахунок замкнутого циклу – на 10-15%. У нас йде сортування по категоріях, в залежності від ваги яйце йде вищої, 1-ї і 2-ї категорії. Коли раніше йшло одної, відповідно, формується ціна. Чим більше яйце – тим більша ціна.» 

Аби знизити ціни на яйця, виробники орендують поля, де і культивують корм для птахівництва. Потім ячмінь, пшеницю, кукурудзу та сою переробляють на власних комбікормових заводах. Вирощують курей теж самі. Обладнання для пташників та лінії сортування яєць зазвичай купують за кордоном. Українські виробники впевнені, саме за рахунок якості та дешевизни їхня продукція буде конкурентна і на європейському ринку.

Володимир Варфалюк, директор агрокорпорації: «Повірте, я був в кількох країнах Європи. Якщо сьогодні наше яйце коштує 60 копійок, то їхнє – 1,50 грн.. В них більші затрати на газ, електроенергію, на оплату праці. Ми будемо конкурентні.»

Згідно з домовленостями з ЄС, Україна щороку постачатиме до Європи по 3 тисячі тонн яєць у шкаралупі і 3 тисячі тонн продуктів переробки яєць. Але тільки після підписання угоди про асоційоване членство з Євросоюзом.

Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 598