На Закарпатті обрали кращого майстра з приготування юшки. Готували юшку зі щойно виловленої риби. Щоправда виловом цьогоріч особливо похизуватися не вдалось. А от традиційні страви порадували і журі, і туристів. Окрім риби на фестивалі були вино, страуси та угорські корови.

Сьома ранку, а на березі озера уже з півсотні рибалок. І не лише з України. З любителями повудити мірялися силами затяті ловці ще й із сусідньої Угорщини. Проте в усіх клювало досить кепсько. У жінок найбільшим виявився півторакілограмовий вилов, а перший результат у чоловіків - 6,5 кілограмів риби.

Гелла, рибалка: «Озеро не плохое, но, видимо, еще холодно. И рыба еще не идет так, как надо бы. Надо шоб потеплело».

Дьордь, рибалка: «Готуємо. Коптимо їх, варимо. Уху варимо, жаримо. Для чого можна іспользувати рибу - то для всього».

Чи уміють готувати рибалки, вони продемонстрували одразу ж на місці. Зі щойно виловленої риби – коропа, сома чи щуки варили юшку. За перемогу боролися 12 команд. Угорці кажуть - рецепт їхньої страви суттєво відрізняється від української. Їхня уха більше схожа на суп-пюре. У закарпатських рибалок, які в результаті й перемогли у конкурсі, свій секрет.

Готують уху з кількох видів риби, а запорукою успіху вважають склянку доброго вина і, звичайно, традиційне українське сало.

Шарлотта Чізмар, голова журі: «Тисянська риба - вона готується з червоним перцем, риба сама і чуть-чуть картоплі добавляється. Ніякого тіста. А дунайська робиться, іменно, добавляється тісто в саму уху, тобто, в суп. А тут, до тисянської подається як друга страва - це є домашня лапша, із творогом, із сметаною і з шкварками».

Першу порцію ухи можна було скуштувати безкоштовно, ну а за добавку правили від 15-ти до 20-ти гривень. Родзинкою ж святкового меню став гуляш із корови сірої угорської породи.

Йончі, пастух: «Вона, по-перше, не дає молоко людям. А по-друге, вона лиш на м'ясо і з неї тут дуже добрий гуляш. Я сьогодні зварив 350 літрів». 

Незвичних корів привезли на свято. Ціле стадо з поповненням випасали неподалік на пасовищах. Людей близько не підпускали.

Розважали відвідувачів іще й екзотичні страуси. Гостям також пропонували дегустувати вино та мед. Фестивалю рибалок і юшки виповнилося три роки. Організатори обіцяють продовжувати традицію й надалі. 

Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 486