Органічні продукти в Україні доведеться сертифікувати. Щоправда, після того, як буде ухвалено відповідний закон. Наразі у парламенті зареєстровано два законопроекти із цього приводу.

Виробляти органічні продукти без добрив, хімікатів, гормонів та антибіотиків. Ці вимоги давно висувають європейським фермерам. Крім того, такий товар коштує дорожче.

Владислав Полонський, продавець органічної продукції: «Если, например, говорить о рынке США, то там разница между органикой и не органикой порядка 30-40%. Это стандартно абсолютно. У нас сейчас разница органик-не органик достигает 200-300%. Потому как рынок только формируется. Нет конкуренции. Люди первопроходцы. Они должны отбивать свои инвестиции».

Щоправда, така різниця в ціні скоротиться. Як тільки на ринку з’явиться більше пропозицій.

Сергій Галашевський, фахівець із сертифікації: «Зараз розвиток іде дуже стрімко. І я думаю, що ще 2-4 роки і ми будемо на тому ж рівні де і ЄС зараз».

Нині сільгосппідприємств, які працюють за принципом органічного господарювання, в державі налічують понад 140. Вони сертифіковані за міжнародними стандартами.

Читайте також: Історія успіху: Бізнес на здоровому харчуванні

Сергій Галашевський, фахівець із сертифікації: «Сертифікація коштує в залежності від різних видів діяльності, від різних стандартів сертифікації по-різному. Мінімальна ціна, наприклад, за нашим кошторисом – 2 тисячі гривень».

На платній основі планують здійснювати сертифікацію й урядовці. Між тим, поки що позначки на товарах «Органічний продукт» не регульовані нашим законодавством. 

Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 687