Що холодніше – то яйця дорожчі. Бо взимку кури погано несуться. Товару на ринку менше, ніж улітку, тому він додає у вартості. Зараз, у середньому за одне яйце реалізатори просять мінімум гривню. Кажуть, поштучно часто беруть пенсіонери. Бо кожну копійчину доводиться рахувати. До того ж, іноді черга стоїть за так званою «колотою» продукцією. Її віддають по 7 гривень за десяток.

Наталія, торгує яйцями: «Летом быстро портящиеся продукт – яйцо дешевле. А зимой оно немножко может постоять и из-за этого все свои расходы фабрики, наверное, летние, что у них есть, яйцо зимой немножко покрывает.»

Ще дорожчі – яйця, які продають на ринку селяни. «Домашня» продукція у середньому коштуватиме від 15 гривень за десяток. Покупців вистачає – кажуть самі торгівці.

Марія Іванівна, торгує яйцями:   «Домашні зовсім друга кормушка. Все своє. Все натуральне, а тут же у государстві додають усяку хімію, щоб жовток був жовтим так додають краску, так люди бояться брати. Та все одно беруть, бо куди діватись.»

Попит є – тож виробництво зростає. За січень-листопад 2011-го воно збільшилося на 11%. До 17 мільярдів штук. Каже державна статистика.

Алекс Ліссітса, аналітик аграрного ринку: «У нас є потужний експорт яєць і яєчного порошку до Саудівської Аравії і до інших країн Північної Африки, тому я думаю, що ціни таки знов будуть стабільними, зазвичай в Україні перед новорічними святами ціни пригають десь на 15-20%. Це сезонне явище. Я думаю, що починаючи з лютого ціни стабілізуються в сегменті 8-9 гривень за 10 штук яєць.»

Утім, деякі торгівці прогнозують, що ціни можуть трохи знизитись уже після новорічних свят.

Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 651