Виробництво вершкового масла в Україні скорочується. Цьогоріч матимемо приблизно 73 тисячі тонн. Ще в 90-ті роки вітчизняні підприємства були спроможні виготовити майже 400 тисяч.

Вершкового масла українцям вистачить. У нас не буде дефіциту, який виник у Норвегії. Нагадаємо, нещодавно з полиць магазинів у цій країні товар зник. Саме на передодні свят, коли люди за традицією готують різдвяну випічку. На вітчизняному ринку продукту достатньо. А ось сировини для виробництва бракує. Закупівельні ціни на молоко зростають. Результат - кілограм масла заводи віддають за 45 гривень. У магазині воно ще дорожче.

Наталія Нікітіна, фахівець із продажу масла: «В среднем, по состоянию на сегодня 11-12 гривен за пачку на полке – это цена нормального масла. Я думаю, что расти цены на масло, если не произойдет ничего экстраординарного, то в первом квартале 2012-го роста цен на масло не будет».

Щоправда, якістю товару чимало українців не задоволені. Мовляв, підробок багато. Якщо продукт дістали з холодильнику і його можна легко намазати на хліб – це не справжнє вершкове масло. Адже воно повинно кришитися. Це означатиме, що рослинних жирів там немає. Отже, натуральне. Не спред.

Світлана Васюта, технолог: «Різні рослинні жири використовують, і по кольору не завжди це можна відрізнити. Тільки по консистенції найбільш можна виявити. Спреди, вони мають більш легкоплавку структуру, тому потрібно звертати увагу на консистенцію, в першу чергу».

На заводі розповідають: щоб виготовити кіло вершкового масла потрібно щонайменше 20 літрів молока. Найвищого ґатунку.

Наталія Михайлівна, фахівець із виробництва масла: «Молоко прийшовши на наш завод в приймально-апаратному цеху розділяється на 2 фракції. Жирову – це вершки, та знежирену. Вершки сирі, охолоджені поступають до нашого цеху. І тут ми їх пастеризуємо, при високих температурах до 110-115 градусів. І охолоджуємо. Потім вершки на протязі 10-12 годин знаходяться в ось цих резервуарах, де проходить їх фізичне дозрівання».

Купуючи вершкове масло уважно читайте, що написано на упаковці. Жирність у справжнього продукту не має бути менша ніж 70%. Принаймні так стверджують фахівці.  

Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 721