Займатись тваринництвом буде вигідно. Держава обіцяє допомагати. Принаймні так стверджує Микола Присяжнюк. Голова Мінагропроду заявив: на розвиток молочного скотарство передбачено близько 2 мільярдів гривень. Це в наступному році.

Хочете вирощувати худобу - можете сподіватися на державну підтримку. В уряді обіцяють поетапні виплати. Розробили генеральний план ферми – отримали фінансування. Збудували – надійде новий транш. А якщо телят купили в населення – відшкодують 7 гривень за кожне кіло живої ваги.

Микола Присяжнюк, голова Мінагропроду: "Ми будемо фінансувати для фермерів будівництво не великих ферм. Від 5 голів. Ми будемо компенсувати до 50% закупівлю і лізинг доїльного обладнання".

На обіцяні державою кошти тепер чекають власники ось цього молочно-товарного комплексу, що на Хмельниччині. На його будівництво та часткову реконструкцію витратили 45 мільйонів гривень. Звели 5 корівників, телятник, пологове відділення та склади для кормів. Розрахований об’єкт на понад тисячу голів. Зараз їх менше. Проте кожній з тварин працівники вже ім’я дали.

"Яка корова, ми знаємо кожну корову свою. Мазунка буде, он ота, ця рижа що ходить то альпіністка", - говорить доярка Оксана.

До того ж практикують на фермі безприв’язне утримання. Щоб корова почувалася краще.

Найближчим часом у цьому доїльному залі протягом дня буде грати музика. Корови слухатимуть класику та даватимуть більше молока. Поки що у середньому від однієї тварини можна отримати 18 літрів за добу.

Є на фермі лише дві породи корів. Чорна ряба та червона ряба. Теличок купують у населення. По тисячі гривень за одну. Доросла ж тварина коштує значно дорожче. Від 10 тисяч. А ось закуповувати закордонних власники не хочуть. Навіть попри те, що вони продуктивніші.

Анатолій Паляниця, представник агрокомплексу: "Закордонні при ідеальних умовах можуть давати 35 літрів молока. В окремих випадках і 40 літрів. Але справа в тому, що нашу корову в середньому можна використовувати 3-4 роки. От це коли вона продукує молоко, а закордонні на жаль в наших умовах з досвіду українського то 2- 2,5 роки і більше не використовуються. Тому ми як порахуємо, вона себе просто не окупляє".

Щоб отримати більше коштів, від продажу якісної продукції – виробництво потрібно автоматизувати. Щоб під час доїння молоко не контактувало з повітрям.

Яків Секретар, зоотехнік: "Доярка бере доїльний апарат та виносить сюди. Підключає вакуум і від доїльних стаканів молоко поступає в молокопровід. Від молокопроводу поступає от у ці кабінки де затори там стоять лічильники. Звідси воно попадає у молоко збірник і в молочні холодильники".

Температура молока має бути не більша ніж 10 градусів. Втричі нижча, ніж у свіжевидоєного. Такі стандарти. Зазвичай фермерські господарства охолоджують його до 4-х. Тоді переробники фермерам копійчину доплачують за належну якість.

Теги: животноводство помощь скот коровы государство ubr агрорінок новости.
Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 1452