Трьом найпоширенішим і найспоживанішим у світі зерновим культурам – пшениці, кукурудзі та рису – загрожує небезпека зникнення. Проаналізувавши дослідження американських вчених з відповідної проблематики, можна дійти висновку, що причина такої загризи – глобальне потепління, яке негативним чином впливає на врожайність цих культур, оскільки вони особливо вразливі до високих температур.

Матеріал групи Geostrategy для UBR.UA

Так, вчені з університету Північної Дакоти (цей штат Америки є одним з глобальних центрів виробництва пасти – макаронних виробів, оскільки саме тут вирощується основна маса високоякісної пшениці сорту дурум, з якої вони виробляються), вважають, що глобальне підвищення температури вже у ближчому майбутньому 5-10 років знизить якість та врожайність пшениці, яка належить до зернових культур, котрі вирощуються за умови помірної температури.

За даними Центру продуктової безпеки та довкілля при Стенфордському університеті, глобальна температура з останні 50 років уже збільшилася на 1 градус за Фаренгейтом, що призвело до зниження виробництва пшениці у світі практично на 5,5 відсотка.

За прогнозами науковців, до 2050 року літо у регіонах, які входять до так званого світового пшеничного поясу, а це США, захід Канади, північ Китаю, Казахстан, Індія, Україна, Росія і Австралія, щороку ставатиме спекотнішим. Таким чином, свідчить доповідь Міжнародного дослідного інституту з питань продуктової політики, виробництво пшениці може додатково скоротитися на 23-27 відсотки.

Инфорафика - Коммерсант. Власть

У США літо 2012 року побило всі температурні рекорди в історії країни і призвело до найгіршої за останні 50 років засухи. Саме це підштовхнуло американських вчених замислитися над тим, що ж чекає виробництво пшениці у майбутньому. Загальний світовий врожай кукурудзи і сої у 2012 році різко знизився у порівнянні з минулими роками. Це призвело до підвищення цін на харчі у світі, поширенню голоду у країнах третього світу, спричинило масові протести в Індонезії й істотно вплинуло на десятки інших країн (останнє підвищення цін на продовольство у світі спостерігалося у 2007-2008 роках).

Деякі транснаціональні компанії вже визнали загрозу, яку становить глобальне потепління для певних зернових культур.

Так компанія Barilla, найбільша в Італії фірма з виробництва макаронних виробів, намагаючись зменшити ці ризики, урізноманітнює мережу поставників пшениці, щоб несприятливі погодні умови в одному регіоні не зупинили виробничий процес. Крім того, компанія заохочує фермерів застосовувати давню, але випробувану практику сівозміни, чергуючи вирощування дуруму з іншими видами сільськогосподарських культур.

У цьому зв’язку група Geostrategy вважає, що глобальні кліматичні зміни можуть негативно вплинути і на Україну, котра входить до світового пшеничного поясу.

Чимало вчених вважають, що глобальне потепління та посилення парникового ефекту не є наслідком техногенної діяльності людини.

Аналітики Geostrategy рекомендують українському уряду та неурядовим організаціям й надалі брати активну участь в міжнародних форумах, присвячених проблемам скорочення викиду вуглецю в атмосферу Землі.

Инфографика - портал ДеПо

Україні, як одному з провідних експортерів пшениці у світі, необхідно терміново вжити заходів для того, щоб зберегти високу врожайність цієї зернової культури. Уряд України повинен інформувати Міністерство сільського господарства та відповідні наукові установи про пріоритетність досліджень та розробок з виведення нових сортів пшениці та зернових культур, які вирізняються витривалістю в умовах високих температур.

Хотите первыми получать важную и полезную информацию о ДЕНЬГАХ и БИЗНЕСЕ? Подписывайтесь на наши аккаунты в мессенджерах и соцсетях: Telegram, Twitter, Google+, Facebook, Instagram.

Теги: экспорт зерно урожай глобальное потепление агро
Источник: Украинский Бизнес Ресурс Просмотров: 3305