Менш ніж за місяць вступає в силу закон про обмеження місць куріння тютюнових виробів. Курити заборонять практично усюди: У ліфтах, таксофонах, школах, зупинках автобусів, на територіях об'єктів культурного призначення, в приміщення органів державної влади та навіть у раніше спеціально обладнаних кафе та ресторанах. Останні жаліються, що понесуть великі збитки, через що можуть підняти ціни.

Читайте также:

Євгеній Агарков, журналіст : " Окрім того, що  16-того грудня не можна буде курити у будь-яких закладах харчування, так ще й не можна буде вийти просто на ґанок і затягнути цигарку". 

У ресторанів залишилося рівно 2 тижні, зробити так, аби сам заклад не лишили без ліцензії, а клієнта не оштрафували. Тому у них почався підготовчий період.

 Анжеліка Косяченко, керівник мережі ресторанів:  " Начиная с первого декабря мы информируем гостей о том, что вводят такой закон и в нашей сети нельзя курить. Мы отводим для этого специальные площадки для курения, к сожалению они на улице, там, где есть возможность - мы отводим отдельные помещения, дополнительно ставим вытяжки, конечно ставить капсулы как в аэропорту мы не собираемся".

Кажуть, ставлення їхніх клієнтів до цього закону негативне. Тому переймаються, що втратять клієнтуру, бо 75 % їх відвідувачів - курці.

Це цікаво знати : Курение влияет на память и интеллект – ученые

Анжеліка Косяченко, керівник мережі ресторанів" Люди, привыкшие выпить чашечку кофе с сигаретой - они не готовы отказаться от этого удовольствия при этом. Я считаю, что этот закон, мы его заблаговременно вводим, потому что я считаю, что надо начинать с детства. Извините, когда мы пишем правой рукой, и тут мы ввели закон и надо научиться писать левой - переучить взрослого человека очень тяжело".

Ресторанні критики кажуть: закон загалом корисний, бо їжа і цигарки - речі не сумісні. Дим лише псує запах страви та її смак.

Валерій Поляков, ресторанний критик:  " Если человеку в ресторане вкусно. то он будет продолжать туда ходить с сигаретами или без, то есть выйти на улицу и покурить - ничего сложного нет".

Почему так трудно бросить курить?

Але окремі приміщення можуть не допомогти, пояснюють адвокати. У законі все прописано так,  якщо курилка на вулиці матиме якісь стіни та двері - це буде також порушенням. Та найбільша проблема у тому, що відповідальність за куріння у ресторані несе сам заклад. Тобто, якщо нетверезий клієнт раптом запалить цигарку - саме ресторану можуть виписати штраф у розмірі 10 тисяч гривень.

У міліції на тему  нового закону говорити не схотіли - надіслали відповідь письмово. Де пояснили, що своїх колег із новим законом у відомстві вже ознайомили. Мовляв, якщо правоохоронець побачить, що ви курите у забороненому місці - зробить попередження, або оштрафує не на багато, це якщо заскочив вас уперше. Якщо вдруге - стягнення без попередження від 85-вісімдесяти п’яти до 99-девяноста дев’яти гривень.

Скільки доведеться сплатити за куріння у недозволеному місці?

Світова спільнота на такі закони реагує по-різному. У Грузії, це дозволено практично усюди. У Європі куріння у ресторанах заборонили, але клієнтури від того не поменшало. У Польщі після заборони, прибутки закладів знизилися на понад сорок відсотків. Ресторатори закликають владу відмінити закон.

Хотите первыми получать важную и полезную информацию о ДЕНЬГАХ и БИЗНЕСЕ? Подписывайтесь на наши аккаунты в мессенджерах и соцсетях: Telegram, Twitter, Google+, Facebook, Instagram.

Теги: ресторан курение законы бизнеса заборона
Источник: Телеканал UBR Просмотров: 2305